PrestaShop

PrestaShop: Funkcije, prednosti i nedostaci

Prestashop


Tražite savršenu platformu za e-commerce sajt kako biste kreirali svoju sopstvenu online prodavnicu bogatu opcijama? Ne tražite dalje! PrestaShop sa svojim sveobuhvatnim skupom funkcija i opcijama je pravi izbor za online prodavnicu. PrestaShop je open-source platforma za e-trgovinu koja vam može pomoći da izgradite uspešan online biznis.

U ovom članku istražićemo svet PrestaShop-a, istražujući njegove ključne karakteristike, prednosti i mane, kao i kako se upoređuje sa drugim platformama za e-trgovinu. Bez obzira da li ste vlasnik malog preduzeća ili online preduzetnik razumevanje prednosti i nedostataka PrestaShop-a ključno je za donošenje prave odluke za vašu online prodavnicu.

Od prilagodljivog interfejsa prodavnice do različitih opcija za plaćanje bliže ćemo pogledati sve što PrestaShop ima da ponudi. Takođe ćemo proučiti njegov snažan sistem za upravljanje sadržajem i istražiti različite dodatke i module dostupne na PrestaShop tržištu.

Ako ste spremni da svoju online prodavnicu podignete na sledeći nivo pridružite nam se dok istražujemo mogućnosti PrestaShop-a i otkrivamo zašto je postao popularan izbor za preduzetnike u e-trgovini širom sveta. Dakle zaronimo i otkrijmo puni potencijal PrestaShop-a za vaš biznis!

Uvod u PrestaShop: Kratak pregled

PrestaShop je open-source platforma za e-commerce koja pruža moćno i fleksibilno rešenje za izgradnju online prodavnica. Ona nudi širok spektar funkcija i opcija prilagođavanja, čineći je popularnim izborom među preduzećima svih veličina.

Sa PrestaShop-om možete kreirati profesionalan interfejs prodavnice koji odgovara raznim kategorijama proizvoda. Platforma obezbeđuje besprekorno iskustvo pregledanja za vaše korisnike bilo da pristupaju vašoj prodavnici sa desktopa, tableta ili mobilnog uređaja.

Jedna od ključnih prednosti PrestaShop-a je njegova kompleksna biblioteka modula i tema. Ona vam omogućava prilagođavanje vaše online prodavnice zasnovane na PrestaShop-u i dodavanje dodatnih funkcija kako bi zadovoljili specifične zahteve vašeg poslovanja. Bez obzira da li vam je potrebno napredno upravljanje inventarom, marketinški alati ili opcije za plaćanje PrestaShop je tu da vas pokrije.

Štaviše open-source priroda PrestaShop-a znači da je neprestano ažuriran i unapređen od strane PrestaShop zajednice. Ovo obezbeđuje da vaša prodavnica ostane ažurirana sa najnovijim trendovima i tehnologijama u e-trgovini.

PrestaShop pruža platformu za e-commerce bogatu funkcijama i prilagođavanju koja omogućava preduzećima da kreiraju uspešne online prodavnice. Njegova fleksibilnost, obimna biblioteka modula i tema, kao i prilagodljiv interfejs prodavnice čine je privlačnim izborom za preduzetnike koji žele uspostaviti online prisustvo.

Tehnički zahtevi za PrestaShop

Da biste efikasno pokrenuli PrestaShop i obezbedili optimalne performanse za vašu online prodavnicu morate zadovoljiti određene tehničke zahteve. Evo ključnih stavki:

Zahtevi za Hosting i Server

 • Web Hosting: Izaberite pouzdanog provajdera hostinga koji podržava PHP 7.1 ili noviju verziju i pruža stabilno i sigurno okruženje za vašu instalaciju PrestaShop-a. Potražite hosting planove koji nude dovoljno prostora na disku i visoke performanse.
 • Tip Servera: PrestaShop može raditi na oba tipa servera, Linux i Windows. Međutim, Linux serveri se generalno preporučuju radi bolje kompatibilnosti i performansi.
 • Baza Podataka: Trebaće vam MySQL baza podataka verzije 5.7 ili novija. Proverite da li vaš hosting plan podržava ovaj softver baze podataka i nudi dovoljno prostora za skladištenje.
 • Konfiguracija Servera: Omogućite ključne server funkcije poput mod_rewrite, GD Library i OpenSSL za nesmetan rad PrestaShop-a.

Softverski zahtevi

 • Operativni Sistem: PrestaShop je kompatibilan sa različitim operativnim sistemima, uključujući Windows, Mac OS i Linux.
 • Web Server: Apache web server se često koristi za hosting PrestaShop-a, iako su podržane i druge opcije poput NGINX.
 • PHP Verzija: Proverite da li vaš server ima instaliran PHP 7.1 ili noviju verziju, zajedno sa neophodnim ekstenzijama poput cURL-a, SimpleXML-a i DOM-a.
 • SSL Sertifikat: Za sigurne online transakcije, visoko se preporučuje instalacija SSL sertifikata kako bi se omogućio HTTPS protokol.

Dodatna razmatranja

 • Ime Domena: Registrovanje odgovarajućeg naziva domena za vašu online prodavnicu, konfiguracija i preusmeravanje prema vašoj instalaciji PrestaShop-a.
 • Konfiguracija Email-a: Postavljanje email naloga i osiguravanje da vaš server dozvoljava slanje e-mailova kako biste obaveštavali vaše kupce.
 • Rešenje za Bekap: Implementiranje redovnog sistema bekapa kako biste zaštitili vaš sajt i podatke u slučaju neočekivanih incidenata.

Ispunjenjem ovih tehničkih zahteva, možete obezbediti glatko i efikasno funkcionisanje vaše PrestaShop online prodavnice. Preporučljivo je konsultovati se sa web developerom ili pružaocem hostinga kako biste se uverili da se vaše okruženje servera usklađuje sa smernicama PrestaShop-a.

Zapamtite, dobro konfigurisan server i čvrst tehnički temelj su ključni za stabilnost i performanse vaše online prodavnice.

prestashop e trgovina

Photo by Mark König on Unsplash

Ključne karakteristike PrestaShop-a

PrestaShop je široko prihvaćena open-source platforma za e-commerce poznata po svojem obimnom skupu funkcija koje omogućavaju preduzećima da kreiraju uspešne online prodavnice. Evo nekih od ključnih karakteristika koje čine PrestaShop popularnim izborom za preduzetnike:

 1. Korisničko prijateljski interfejs i upravljanje prodavnicom: Sa PrestaShop-om možete lako upravljati svojom online prodavnicom putem korisničko prijateljskog interfejsa. Intuitivna kontrolna tabla vam omogućava efikasno rukovanje inventarom proizvoda, praćenje narudžbina, upravljanje podacima kupaca i ažuriranje lista proizvoda.
 2. Prilagodljiv interfejs prodavnice: PrestaShop obezbeđuje prilagodljiv interfejs prodavnice koji obezbeđuje besprekorno iskustvo pregledanja i kupovine na različitim uređajima. Ovo poboljšava korisničko iskustvo i povećava stope konverzije prilagođavajući se rastućem broju mobilnih kupaca.
 3. Kompleksno upravljanje kategorijama i proizvodima: PrestaShop vam omogućuje da organizujete proizvode u različite kategorije i podkategorije, olakšavajući kupcima navigaciju i pronalazak ono odgovarajućeg proizvoda. Možete efikasno upravljati atributima proizvoda, varijacijama i nivoima inventara, obezbeđujući tačne i ažurirane informacije za kupce.
 4. Napredne SEO mogućnosti: Snažan sistem za upravljanje sadržajem PrestaShop-a vam omogućava optimizaciju prodavnice za pretraživače. Sa ugrađenim alatima za meta oznake, prilagođavanje URL-ova i mape sajta, možete poboljšati vidljivost vaše prodavnice u rezultatima pretraživača, privlačeći organski saobraćaj na vaš sajt.
 5. Podrška za više jezika i valuta: PrestaShop podržava više jezika i valuta omogućavajući vam da dosegnete širi međunarodni krug kupaca. Ova fleksibilnost vam omogućava lokalizaciju vaše prodavnice pružanjem prevedenog sadržaja i opcija cenovnog prilagođavanja različitim regionima.
 6. Sigurne i pouzdane opcije za plaćanje: PrestaShop se integriše sa raznim platnim gateway-ima nudeći vašim kupcima širok spektar sigurnih opcija za plaćanje. Ovo uključuje popularne pružaoce kao što su PayPal, Stripe i Authorize.Net, obezbeđujući glatke i sigurne transakcije.
 7. Kompletna analitika i izveštavanje: PrestaShop pruža detaljnu analitiku i izveštaje pružajući vam uvid u performanse vaše prodavnice. Možete pratiti ključne podatke kao što su prodaja, ponašanje kupaca i stope konverzije, pomažući vam da donosite odluke zasnovane na podacima kako biste optimizovali svoju prodavnicu.
 8. Fleksibilno prilagođavanje sa modulima i temama: PrestaShop se „diči“ ogromnim tržištem koje nudi širok spektar modula i tema. Ovi prilagodljivi dodaci vam omogućavaju da proširite funkcionalnost svoje prodavnice, poboljšate korisničko iskustvo i kreirate jedinstvenu i vizuelno privlačnu prodavnicu.
 9. Napredni marketinški i promotivni alati: PrestaShop vas oprema raznim marketinškim i promotivnim alatima kako biste povećali prodaju. Od kupona za popust i programa lojalnosti do opcija za unakrsnu i dodatnu prodaju, možete efikasno komunicirati sa svojim kupcima i podsticati ponovljene kupovine.
 10. Aktivna zajednica i podrška: PrestaShop ima prosperitetnu zajednicu developera, dizajnera i vlasnika online prodavnica koji aktivno doprinose njenom rastu. Ovo obezbeđuje kontinuirane nadogradnje, ispravke bagova i neprestanu podršku, pružajući vam pouzdanu platformu za vašu e-commerce avanturu.

Sve u svemu, PrestaShop nudi sveobuhvatan set funkcija koji osnažuju preduzetnike da izgrade i upravljaju uspešnim online prodavnicama. Njegov korisničko prijateljski interfejs, dizajn, kompleksne opcije prilagođavanja i pouzdana podrška čine ga privlačnim izborom za preduzeća svih veličina. Korišćenjem ovih ključnih karakteristika, možete kreirati bogatu funkcionalnost i profitabilnu online prodavnicu sa PrestaShop-om.

Zapamtite uvek se fokusirajte na svoje posetioce na sajtu i pružite tačne, vredne informacije koje zadovoljavaju njihovu nameru pretrage.

Moduli i Teme – Prilagođavanje PrestaShop-a

PrestaShop nudi širok spektar modula i tema koji vam omogućavaju prilagođavanje i unapređenje vaše online prodavnice. Bilo da želite poboljšati funkcionalnost, unaprediti korisničko iskustvo ili dati novi izgled vašoj prodavnici PrestaShop marketplace ima mnoštvo opcija između kojih možete birati.

Moduli za unapređenu funkcionalnost

PrestaShop moduli su dodaci koji pružaju dodatne funkcije i mogućnosti vašoj prodavnici. Ovi moduli se lako instaliraju i integrišu u vaš PrestaShop sajt. Evo nekih popularnih modula koji mogu unaprediti vašu online prodavnicu:

 1. Integracija Gateway-a za Plaćanje: Lako integrišite različite pružaoce plaćanja, omogućavajući vašim kupcima da biraju između različitih sigurnih opcija plaćanja.
 2. Integracija sa Društvenim Mrežama: Povežite svoju online prodavnicu sa popularnim platformama društvenih mreža omogućavajući besprekorno deljenje proizvoda i generisanje veće vidljivosti za vaš brend.
 3. Unapređenje SEO-a: Povećajte rangiranje na pretraživačima pomoću modula koji optimizuju metapodatke vaše prodavnice, generišu Google Rich Snippets i pružaju duboke SEO analize radi kontinuiranog poboljšanja.
 4. Podrška za Korisnike: Implementirajte modul za razgovor uživo, sisteme za tikete i module za podršku korisnicima kako biste pružili izuzetnu podršku nakon prodaje i izgradili dugoročne odnose sa svojim kupcima.

Teme za bolju vizuelnu privlačnost

PrestaShop teme vam omogućavaju prilagođavanje izgleda vaše online prodavnice. Sa širokim izborom profesionalno dizajniranih tema, možete kreirati vizuelno privlačnu prodavnicu koja se usklađuje sa identitetom vašeg brenda. Ključne karakteristike PrestaShop tema uključuju:

 1. Dizajn: Osigurajte da vaša prodavnica izgleda sjajno na svim uređajima, pružajući besprekorno iskustvo kupovine vašim kupcima.
 2. Različite kategorije: Izaberite između različitih kategorija kao što su moda, elektronika, dekoracija doma i druge, kako biste pronašli savršenu temu za svoju nišu.
 3. Jednostavno prilagođavanje: Prilagodite svoju temu korišćenjem intuitivnog web šablonskog sistema PrestaShop-a. Lako izmenjujte boje, fontove, raspored i još mnogo toga bez ikakvog tehničkog znanja.
 4. Podrška za Jezike: Proširite svoju ciljanu publiku odabirom teme sa više jezičkih opcija, omogućavajući vam da se obratite globalnoj bazi korisnika.

Zapamtite da birate teme i module koji se slažu sa zahtevima i ciljevima vaše online prodavnice. Redovno ih ažurirajte i optimizujte kako biste obezbedili maksimalne performanse i dobro korisničko iskustvo.

Kompleksna ponuda modula i tema od strane PrestaShop-a omogućava vam da kreirate potpuno prilagodljivu i vizuelno privlačnu online prodavnicu. Pravilnim kombinovanjem funkcionalnosti i estetike možete poboljšati korisničko iskustvo i istaći se u odnosu na konkurenciju.

e prodavnica

Photo by John Cameron on Unsplash

Mane PrestaShop-a

Iako PrestaShop nudi niz moćnih funkcija za izgradnju i upravljanje online prodavnicama važno je razmotriti neke potencijalne nedostatke pre donošenja odluke. Evo nekoliko mana koje treba imati na umu:

 1. Složenost za početnike: PrestaShop može biti prilično složen posebno za početnike koji su novi na platformama elektronske prodaje. Postavljanje i prilagođavanje vaše online prodavnice može zahtevati određeno tehničko znanje i razumevanje web razvoja. Ovaj krivudavi put može biti izazovan za one bez prethodnog iskustva dovodeći do strmog učenja i potencijalne frustracije.
 2. Ograničena tehnička podrška: U poređenju sa drugim platformama za e-commerce PrestaShop ima ograničenu mrežu tehničke podrške. Iako postoji forum zajednice i dostupna dokumentacija direktni opcije podrške mogu zahtevati dodatne troškove. Ovo može biti nedostatak za korisnike koji zahtevaju pomoć.

Troškovi Tema i Modula

Iako PrestaShop nudi raznolike teme i module za prilagođavanje, neki od naprednijih opcija mogu doći uz dodatne troškove. Ovi dodatni izdaci mogu se nagomilati pogotovo ako vam trebaju određene funkcionalnosti ili napredne opcije dizajna. Važno je razmotriti ove potencijalne troškove prilikom pravljenja budžeta za vašu online prodavnicu.

Hosting i optimizacija performansi

Optimizacija performansi PrestaShop prodavnice može zahtevati dodatno tehničko znanje. To uključuje odabir pravog pružaoca hostinga, konfigurisanje sistema keširanja i optimizaciju performansi prodavnice. Ako niste upoznati sa ovim tehničkim aspektima može potrajati neko vreme dok ih ne naučite ili će vam biti potrebni dodatni troškovi za angažovanje stručnjaka.

Zavisnost zbog dodataka trećih strana

Iako PrestaShop pruža niz funkcionalnosti neke napredne funkcionalnosti mogu zahtevati upotrebu dodataka trećih strana. Zavisnost zbog dodataka trećih strana može dovesti do potencijalnih problema sa kompatibilnošću i zabrinutosti u vezi zavisnosti. Važno je temeljno istražiti i testirati ove dodatke pre nego ih integrišete u svoju online prodavnicu.

Upkos ovim nedostacima, PrestaShop ostaje popularan izbor za mnoge vlasnike online prodavnica zbog svoje fleksibilnosti, opcija prilagođavanja i kompleksnih skupa funkcija. Razumevanje i pažljivo razmatranje ovih nedostataka pomoći će vam da donesete odluku o tome da li je PrestaShop prava platforma za e-commerce sajt vaše firme.

Zaključak

PrestaShop platforma je snažna i bogata funkcijama i nudi mnogo prednosti za izgradnju i upravljanje online prodavnicama. Kroz ovaj članak istražili smo ključne funkcije, prednosti i mane PrestaShop-a, kao i njegove tehničke zahteve i opcije prilagođavanja.

Istaknute funkcije PrestaShop-a uključuju njegov korisnički prijateljski interfejs, kompleksan marketplace za module i teme i snažnu podršku za više jezika i gateway-a za plaćanje. Pruža potpuno prilagodljiv sajt koji može zadovoljiti različite poslovne modele i ispuniti raznovrsne potrebe kupaca. Osim toga, popularnost i velika baza korisnika čine PrestaShop pouzdanim izborom za razvoj e-commerce trgovine.

Međutim PrestaShop ima nekoliko nedostataka koje treba uzeti u obzir. Početni proces preuzimanja i instalacije softvera može zahtevati tehničko znanje, neki korisnici su prijavili ograničenu podršku od strane tima PrestaShop-a za određene probleme. Osim toga iako PrestaShop nudi različite dodatke i funkcionalnosti, neki mogu doći uz dodatne troškove što možda nije idealno za one sa ograničenim budžetom.

Zapamtite uspeh vaše online prodavnice zavisi ne samo od platforme za elektronsku trgovinu koju odaberete već i od strategija, marketinških napora i kontinuiranih poboljšanja koja sprovodite. Ostanite informisani, prilagodite se promenama trendova i pružajte vašim korisnicima najbolje iskustvo kupovine kako biste ostvarili rast i postigli poslovne ciljeve.

Napomena

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi PrestaShopa ili vam je potrebna naša pomoć slobodno se obratite našem timu putem „kontakt“ forme na sajtu Hoo.rs. Naš stručni tim je tu da vam pruži potrebnu pomoć i podršku kako biste uspešno kreirali vaš ecommerce sajt i počeli sa prodajom na internetu . Ne oklevajte da nas kontaktirate – radujemo se što ćemo vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve na internetu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *