E-commerceIzrada sajtova

Vodič za izradu sajta za online prodaju

izrada sajta za online prodaju

Internet je postao integralni deo modernog poslovanja, a sajtovi za online prodaju igraju ključnu ulogu u ovom procesu. Pojava sve većeg broja payment procesora poput PayPal-a, Skrill-a, gateway servisa 2Checkout, kao i servisa za kreditne kartice Stripe.com i Worldpay, učinila je prodaju preko interneta jednostavnijom i pristupačnijom.

Potreba za online prodavnicama

Kreiranje i održavanje internet prodavnice zavisi od specifičnih potreba svakog biznisa. Broj artikala, lokalitet, vrsta robe ili usluga su samo neki od faktora koji utiču na dizajn i funkcionalnost online prodavnice. Sa boljom komunikacijom na globalnom nivou, kombinovanom sa mnoštvom servisa za naplatu i razvijenim mrežama za distribuciju i dostavu, otvaraju se mogućnosti proširenja tržišta. Na ovaj način, proizvodi mogu stići u bilo koji deo sveta, pružajući poslovanju globalni domet i povećavajući prodaju.

Odabir prave platforme za online prodavnicu

Postoji veliki broj open-source platformi za online prodaju koje zadovoljavaju različite potrebe poslovanja. Među najpoznatijim su:

 1. Magento
 2. WordPress sa WooCommerce dodatkom
 3. Zen Cart
 4. OpenCart

Prednosti open-source rešenja

Open-source platforme nude brojne prednosti:

 • Podrška zajednice: Velike zajednice programera kontinuirano rade na razvoju i unapređenju ovih platformi.
 • Dostupnost dodataka i tema: Postoji veliki broj dodataka i tema koje se mogu koristiti za prilagođavanje funkcionalnosti i izgleda sajta.
 • Jezička podrška: Mogućnost korišćenja različitih jezika omogućava prilagođavanje sajta globalnoj publici.
 • Stalni update-i: Redovna ažuriranja osiguravaju sigurnost i unapređenje performansi.

Custom online prodavnice: Prednosti i mane

Custom online prodavnica može biti savršeno rešenje ukoliko je razvijaju iskusni developeri. Prednosti uključuju potpuno prilagođeno rešenje koje može zadovoljiti specifične potrebe i zahteve poslovanja. Međutim, glavni nedostatak može biti nestručnost u razvoju, što može dovesti do sigurnosnih propusta i nefunkcionalnosti.

Većina preduzetnika se odlučuje za open-source rešenja zbog pouzdanosti i podrške koje nude velike zajednice programera. Ulaganje u kvalitetno custom rešenje može biti isplativo, ali je važno angažovati iskusne developere kako bi se izbegli problemi.

Kreiranje online prodavnice u WordPress-u

WordPress je vodeći CMS (Content Management System) sa značajnim udelom na tržištu. Kreiran kao blog platforma, WordPress se tokom godina razvijao i postao svestrana platforma pogodna za različite vrste sajtova, uključujući i online prodavnice.

Prednosti WordPress-a uključuju:

 • Prijateljski korisnički interfejs: Lakoća korišćenja čini WordPress privlačnim za korisnike bez tehničkog znanja.
 • Integracija sa socijalnim mrežama: Odlična integracija sa društvenim mrežama pomaže u promociji proizvoda.
 • Dodaci poput WooCommerce-a: WooCommerce dodatak pretvara WordPress sajt u moćnu online prodavnicu.
planiranje izrade sajta

Photo by Nick Morrison on Unsplash

Proces izrade sajtova za online prodaju

Proces izrade sajta za online prodaju sastoji se od nekoliko faza:

 1. Specifikacija zahteva: Prva faza uključuje prikupljanje detaljnih informacija o poslovanju i zahtevima klijenta.
 2. Dizajn: Sledeći korak je dizajn, koji se radi uz konsultacije sa klijentom. Nakon usvajanja dizajna, developeri kodiraju dizajn u HTML, CSS i JavaScript.
 3. Implementacija funkcionalnosti: HTML template se koristi za implementaciju funkcionalnosti kao što su CMS sistem i online shop funkcionalnost.
 4. Testiranje i kontrola kvaliteta: Pre objavljivanja sajta, obavezno je detaljno testiranje kako bi se osigurala funkcionalnost i otklonili svi problemi.

Upotreba wireframe-ova i prototipa može znatno unaprediti radni tok i dati klijentu jasniju sliku o krajnjem proizvodu.

Integracija sa sistemima za plaćanje

Jedna od ključnih komponenti svake online prodavnice je integracija sa različitim sistemima za plaćanje. Sposobnost prihvatanja različitih načina plaćanja, uključujući kreditne kartice, PayPal, Skrill i druge, omogućava veću fleksibilnost i pogodnost za kupce. Ovo takođe povećava šanse za prodaju, jer kupci mogu koristiti metode plaćanja koje im najviše odgovaraju.

Upravljanje inventarom i logistikom

Efikasno upravljanje inventarom i logistikom je od suštinskog značaja za uspeh online prodavnice. Korišćenjem savremenih alata za praćenje zaliha, automatsko obaveštavanje o niskim zalihama i integraciju sa kompanijama za dostavu, možete značajno unaprediti proces upravljanja inventarom. To omogućava pravovremeno obnavljanje zaliha i brzu isporuku proizvoda kupcima, čime se povećava njihovo zadovoljstvo.

Zaključak

Bilo da poslujete lokalno ili globalno, sajt za online prodaju pružiće vam neiscrpne mogućnosti za rast i razvoj poslovanja. Kombinacija modernih payment procesora, platformi za online prodaju i distribucije omogućava pristup širokom tržištu i povećava šanse za uspeh. Kroz pažljivo planiranje, izbor prave platforme i integraciju savremenih tehnologija, možete stvoriti online prodavnicu koja će zadovoljiti potrebe vaših kupaca i osigurati dugoročni uspeh vašeg poslovanja.

Napomena

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezi kreiranja sajta ili vam je potrebna naša pomoć slobodno se obratite našem timu putem „kontakt“ forme na sajtu Hoo.rs. Naš stručni tim je tu da vam pruži potrebnu pomoć i podršku kako biste uspešno napravili svoj sajt. Ne oklevajte da nas kontaktirate – radujemo se što ćemo vam pomoći da ostvarite svoje ciljeve na internetu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *